ISKRENOST NA ZAPOSLITVENIH RAZGOVORIH

Klaudia Vegmaher, Talent rekrutorka

24. april 2024
iskrenost-na-zaposlitvenih-razgovorihkariera-slovenijablog

V želji po kariernem napredku nas lahko premami, da na zaposlitvenih razgovorih pretiravamo s svojimi izkušnjami ali zamolčimo neprijetne resnice. Glede na aktualne raziskave kar 80 % kandidatov na razgovorih prireja resnico – se to na dolgi rok obrestuje ali je bolje biti povsem iskren?

Zakaj se laži ne izplačajo, kako se jim taktno izogniti in zakaj je pretirana iskrenost včasih vendarle škodljiva.

Sigurno ste se tudi vi že kdaj znašli v podobni situaciji: razmišljate o menjavi zaposlitve in se prijavite na nekaj objavljenih razpisov za prosta delovna mesta. Mamljive priložnosti, ki obetajo zanimive naloge in velik napredek v primerjavi s trenutno zaposlitvijo. Toda delodajalci iščejo znanja, ki jih še niste v celoti usvojili. Morda vam manjkajo izkušnje, morda se ne spoznate dovolj na določen program ali pa niste povsem suvereni v tujem jeziku. Če imate smolo, se v vašem življenjepisu bohotijo celo vrzeli med zaposlitvami in niste povsem prepričani, kako jih boste obrazložili potencialnemu delodajalcu.

Povabijo vas na razgovor, prva ovira je premagana. Kako pa naprej - boste na razgovoru povsem iskreni glede svojih pomanjkljivosti in tvegali zavrnitev ali boste nekoliko prilagodili resnico?

iskrenost na zaposlitvenih razgovorihkariera slovenijablog3

Majhne laži, velike posledice 

Najkrajši in najbolj direkten odgovor: na zaposlitvenih razgovorih bodite iskreni, vse drugo lahko privede do velikih težav. 

Zakaj vam svetujemo, da se na zaposlitvenih razgovorih držite resnice?

Zanemarimo dejstvo, da so laži moralno sporne - glede tega se nas večina strinja. Kar je za vas med zaposlitvenim postopkom še veliko pomembneje, je to, da skoraj vsaka laž slej ko prej pride na dan. Pogosto se zgodi, da se zapletemo v izjavah in pozabimo, kaj smo lažno trdili. Če je laž velika, se lahko celo znajdemo v trajno stresni situaciji, ker poskušamo ohranjati lažno sliko.

Če na zaposlitvenem razgovoru odgovarjate neiskreno, bo kadrovik zelo verjetno opazil, da v svojih izjavah niste suvereni in sproščeni. Morda vam bo postavil dodatna, poglobljena vprašanja glede vaših izkušenj na konkretnih projektov ali pa bo preveril vaše reference in kontaktiral bivše delodajalce.

Če boste kadrovika vendarle uspeli pretentati, pa bo podjetje do vas imelo napačna, zelo verjetno previsoka pričakovanja, ki jim ne boste kos.

Glede na resnost laži lahko te ob razkritju privedejo do izgube vaše verodostojnosti ali celo do odpovedi delovnega razmerja, zato je iskrenost dolgoročno vedno najboljša strategija. 

iskrenost na zaposlitvenih razgovorihkariera slovenijablog1

O čem kandidati najpogosteje lažejo na zaposlitvenih razgovorih in kaj vam priporočamo

Kadroviki in rekrutorji, ki vsak mesec opravimo tudi po več deset razgovorov, se pogosto srečujemo s kandidati, ki poskušajo izkriviti dejstva sebi v prid. Običajno opazimo, ko v svojih izjavah niso koherentni in vemo, kje potipati, da to preverimo. Pogosta področja, glede katerih kandidati niso iskreni in kako bi se lažem lahko taktno izognili:

1. Zgodovina zaposlitev in vrzeli v življenjepisu

Obdobja brez zaposlitve lahko (še posebej na papirju in brez obrazložitve) delujejo odbijajoče. Zato mnoge iskalce zaposlitve mika, da bi prilagodili svoj življenjepis, prilagajali datume zaposlitev in navedli neresnične podatke. Toda pozor, navajanje neresničnih zaposlitvenih informacij ima lahko resne posledice. Bolje je, da iskreno predstavite razloge za vrzeli in navedete, kako ste izkoristili čas med dvema zaposlitvama – morda ste se posvetili družini, čas izkoristili za potovanja ali pa ste se udeležili izobraževanj in tečajev. Vrzel sicer iskreno obrazložite, nato pa fokus preusmerite na to, kako ste jo izkoristili in kako boste to unovčili na bodočem delovnem mestu. 

2. Razlogi za prekinitev zadnjega delovnega razmerja

Če ste prejšnje delovno mesto že zapustili in iščete novo zaposlitev, je zelo verjetno, da so razlogi za odhod bili negativni. Morda ste bili tako nezadovoljni, da ste podjetje zapustili brez dogovorjene naslednje zaposlitve ali pa ste celo prejeli odpoved. Razumljivo je, da morda pomislite, da bi razloge olepšali ali prikrili. Toda bodite iskreni – le tako boste pridobili zaupanje sogovornikov in ustvarili trdne temelje za nadaljevanje zaposlitvenega postopka. Objektivno navedite razloge za prenehanje delovnega razmerja in pazite, da nevtralno poročate o prejšnjem delodajalcu.

3. Tehnična in strokovna znanja

Mnoge zaposlitve zahtevajo določena tehnična znanja, poznavanje specifičnih računalniških programov ali določeno stopnjo znanja tujega jezika. V želji po tem, da bi prepričali sogovornika, nas lahko hitro premami, da pretiravamo pri ocenjevanju svojega dejanskega znanja. Boljši pristop je, da ste iskreni in realistično ocenite svoje sposobnosti in izkušnje. Poudarite, da ste se pripravljeni dodatno izobraževati, razložite, kako bi se lotili pridobivanja manjkajočih znanj in kako bi vam pri tem pripomogla znanja, ki jih že imate. Navedite tudi pretekle situacije, ko ste se uspešno spopadli z izzivi na področjih izven vaše domene.

4. Pretekle pozicije in uspehi

Če sodimo po opisih na Linkedinu, je danes vsak drugi delojemalec že »transformational leader«, ki je ključno doprinesel k ustvarjanju dobičkov v vsaj petmestnih številkah ali merodajno prispeva k razvoju najsodobnejših tehnologij, ki spreminjajo svet. Domnevni uspehi drugih in želja po napredku nas lahko hitro privedeta do tega, da poskušamo svoje pretekle izkušnje in uspehe prikazati večje kot dejansko so. Kadroviki in rekrutorji smo zato zelo pozorni na trditve glede preteklih pozicij, obsega delovnih nalog, števila podrejenih in projektov, na katerih ste želi uspehe – bodite pripravljeni na to, da vam bomo zastavili dodatna vprašanja. Če ste pri določenem projektu resnično prevzeli ključno vlogo, pričakujemo, da nam boste znali suvereno predstaviti tudi podrobnosti.

iskrenost na zaposlitvenih razgovorihkariera slovenijablog5

Smo lahko tudi preveč iskreni?  

Seveda pa ni vse črno-belo. Čeprav je pomembno, da ste iskreni in se držite dejstev, obstajajo nianse med resnico in pretirano iskrenostjo, ki vam bo prej škodovala kot koristila. Določene informacije, ki niso ključne za pozicijo, za katero se potegujete, lahko mirne volje zamolčite – če resnično ne bodo vplivale na vaše delo. Spet druge informacije so pomembne, vendar je potrebno paziti na pravi trenutek, ko jih delite.

Vsaka situacija je individualna -  in zahteva dobro presojo

Če boste neiskreni, torej tvegate, da izgubite verodostojnost; če pretiravate s poštenostjo, vas bo sogovornik morda spoznal v luči, ki za vas ni idealna. Kaj torej narediti?

Celostno gledano je poštenost na dolgi rok najboljša izbira – vendar je tudi resnico potrebno znati predstaviti taktno. Bodite iskreni o svoji preteklosti, izkušnjah in motivaciji - vendar se potrudite, da jih predstavite v pozitivni luči. Obenem bodite pozorni, da so vaše izjave prilagojene delovnemu mestu, za katerega se prijavljate. 

Za iskrenost na razgovorih in iskanje zaposlitve brez laži in slabe vesti zato veljajo zlata pravila:

1. Dobro se pripravite tudi na občutljiva vprašanja:

Imejte pripravljene obrazložitve za vrzeli v življenjepisu, menjave zaposlitev in morebitno pomanjkanje izkušenj. Bodite iskreni, vendar poročajte nevtralno.

2. Resnico obrnite sebi v prid:

Bodite iskreni, vendar se osredotočite na pozitivne vidike, npr. kako ste v preteklosti kljub prvotnemu pomanjkanju specifičnih znanj premagali določen izziv in ob tem pridobili nove spretnosti.

3. Zanesite se na dejstva in številke:

Objektivna in preverljiva dejstva so najboljši način, kako lahko podkrepite svoje trditve. Če lahko ob tem predložite še kontaktne podatke bivših nadrejenih, pri katerih je možno vaše trditve preveriti, ste že korak pred večino kandidatov.

4. Vaja dela mojstra:

Dobra priprava je ključ do uspeha. Pred razgovorom razmislite, kako se boste optimalno predstavili in glede katerih točk v vašem življenjepisu bi vam kadrovik lahko postavil dodatna vprašanja. Izognite se situaciji, da bi na razgovoru morali improvizirati.

Za uspešne zaposlitvene razgovore je torej ključno, da se dobro pripravite in se vselej zavedate tanke meje, ki določa, ali na razgovoru zgolj predstavljate najboljšo verzijo sebe ali pa že izkrivljate resnico. Ob pretežno objektivnem navajanju dejstev lahko pri manjših pomanjkljivostih pozornost preusmerite tudi na pozitivne plati – ob tem pa vselej ostanite kritični do svojih izjav. Tudi če za določeno priložnost (še) niste dovolj kompetentni, je namreč vsak zaposlitveni razgovor priložnost, da ustvarite dober, pristen stik s sogovornikom in položite temelje za prihodnja sodelovanja.

Smo že povezani na LinkedInu? Dodate me lahko tukaj