Kako napisati spremno pismo

Kariera , kadrovsko podjetje

26. oktober 2022
Kako napisati spremno pismo

Vzemite si nekaj minut za spodnje vrstice, preberite naše nasvete in napišite spremno pismo, ki bo izstopalo in poskrbite, da bo vaš življenjepis ali prijavni obrazec opazen.

Kaj je spremno pismo

S spremnim pismom se predstavite morebitnemu bodočemu delodajalcu in ga na nek način »prosite« naj razmisli o vas kot idealnem kandidatu za prosto delovno mesto.

Spremno pismo je kratko pismo, dolgo od 3 do 5 odstavkov, ki ga morate poslati skupaj z življenjepisom ali prijavnim obrazcem.

Ko se prijavljate na delovno mesto z življenjepisom, morate vedno vključiti spremno pismo. Lahko ga napišete kot e-poštno sporočilo, če se prijavljate prek spleta, ali natisnete kopijo, ki bo priložena prijavi, poslani preko pošte.

Raziščite

Ko pišete spremno pismo, dajte delodajalcu vedeti, da ste navdušeni nad njihovim podjetjem. To storite tako, da pokažete, da ste se potrudili in raziskali podjetje. 

Kako se tega lotimo:

  • Preglejte spletno stran podjetja.
  • Preberite si vse morebitne objave ali članke o podjetju.
  • Pogovorite se z osebami, ki delajo tam ali podjetje in zaposlene poznajo.

Spremno pismo naslovite na osebno ime

Spremno pismo, če je le možno, pošljite točno določeni osebi in njeno ime tudi napišite v pozdravu.

Seveda boste za to potrebovali njihovo ime in e-naslov. Naslovite jo z na primer »dr«, »gospod«, »gospa« in njihovim delovnim nazivom. Poskrbite tudi, da imate pravo ime in naslov podjetja, vključno s poštno številko.

Kako do imena

Če zaposlitveni oglas ne vključuje imena, lahko preverite spletno stran podjetja. Poskusite najti podrobnosti o vodji oddelka, vodji kadrovske službe ali vodji zaposlovanja.

Če še vedno ne najdete imena, lahko svoje pismo začnete s "Spoštovani gospod ali gospa".

Kaj napisati

Predstavite se in razložite, kje ste našli oglas za razpisano delovno mesto. Navedete lahko naziv delovnega mesta in referenčno številko, če obstaja.

Če sprašujete o prostih delovnih mestih in se ne prijavljate na prosto delovno mesto, ki ga oglašujejo, jim povejte, kakšno službo iščete. Naj delodajalec vidi, kako radi bi delali zanj.

Pokažite, da ste pravi za to delovno mesto

Poudarite veščine in izkušnje, ki se ujemajo s tem, kar delodajalec išče. Skušajte jih prepričati, kako navdušeni ste nad idejo, da bi delali zanje. Povejte jim, da delite njihove delovne vrednote, vizijo in kulturo podjetja.

Napišite dodatne informacije

Če je v vašem življenjepisu vrzel, lahko poudarite veščine, ki ste jih pridobili, ko ste bili brez dela.

Če ste v svojem življenjepisu omenili, da imate določeno stopnjo invalidnosti, boste morda želeli o tem več povedati v spremnem pismu. Svoje invalidnosti vam seveda ni treba omeniti, če tega ne želite oziroma vas ne bo motila pri opravljanju delovnih nalog.

Kako zaključiti spremno pismo

Zahvalite se delodajalcu, ker si je vzel čas in prebral vašo prošnjo za zaposlitev. V spremnem pismu poudarite, da lahko iz vašega življenjepisa pridobijo več podrobnosti o vas in jim povejte, da se veselite njihovega odgovora oziroma morebitnih vprašanj ter srečanja z njimi.

Napišite, kako lahko najlažje stopijo v stik z vami. Večkrat preverite, da so vaši kontaktni podatki pravilno navedeni tako v spremnem pismu kot v življenjepisu.

Kako se posloviti

Če je spremno pismo naslovljeno na osebno ime, potem je priporočljivo, da pismo pred podpisom zaključite s "s spoštovanjem".

Če ste pismo naslovili s »Spoštovani gospod ali gospa«, pa ga obvezno končajte s »S spoštovanjem«.

Še nekaj nasvetov

Ko se lotite pisanja spremnega pisma, ne pozabite:

  • Napišite novo za vsako delovno mesto, na katerega se prijavite, in se prepričajte, da je prilagojeno podjetju in prostemu delovnemu mestu.
  • Uporabite enako pisavo in velikost pisave kot za življenjepis, da bo videti skladno in dosledno.
  • Preverite, ali so ime podjetja in podatki o delodajalcu pravilni.
  • Uporabite pravilen jezik in ton. Naj bo profesionalen in naj se ujema s ključnimi besedami, ki jih delodajalec uporablja v svojem oglasu za delo.
  • Bodite jasni in jedrnati. Dovolj je od 3 do 5 urejenih odstavkov.
  • Pokažite, da ste se o njih pozanimali, kaj prebrali in to skušajte navesti v spremnem pismu.
  • Poudarite vaše najpomembnejše spretnosti in izkušnje, da boste izstopali.
  • Podkrepite izjave z dejstvi. 
  • Dvakrat preverite črkovanje in slovnico, preden ga pošljete.
  • Obdržite kopijo spremnega pisma. Morda vas bodo o informacijah, navedenih v spremnem pismu, kaj povprašali na zaposlitvenem intervjuju.
  • Ključne besede: