Kako uspešno izvesti zaposlitveni intervju preko video klica

Kariera , kadrovsko podjetje

4. oktober 2022
e-learning-50209501920

V času epidemije se je veliko medosebne interakcije preselilo na splet, delo od doma je postalo nekaj vsakdanjega, prav tako pa tudi intervjuji za zaposlitev.

Večina kadrovskih agencij in podjetij z ustreznimi kandidati še vedno opravlja intervjuje preko zaslonov. Proces zaposlitve je tako hitrejši, učinkovitejši, veliko lažje se je dogovoriti za ustrezni termin. 

Kako ustrezno izvesti zaposlitveni intervju preko zaslona, kako se nanj pripraviti, vam bomo razložili v nadaljevanju članka. Ustrezni pristop vam lahko vlije precej samozavesti, izpadli boste mnogo bolj suvereni, če se boste dobro pripravili in tako si boste povečali možnost zaposlitve.

Nasveti vam bodo v pomoč pred, med in po zaposlitvenem intervjuju z bodočim delodajalcem oziroma kadrovsko agencijo.

1. Preizkusite tehnologijo

Preden se dogovorite za razgovor, se seznanite s potrebno opremo, ki jo potrebujete za spletni zaposlitveni intervju. Prosite prijatelja ali družinskega člana, da opravi testni klic, da lahko preverite video in glasnost ter povadite prijavo na video klic. Prepričajte se, da vaš mikrofon in zvočniki delujejo in si zagotovite dobro internetno povezavo, da bo video klic v živo potekal brez motenj. 

2. Vadite in se pripravite

Ko ste preizkusili svojo opremo, je dobro, da vadite svojo tehniko intervjuja. Ko boste s prijateljem ali družinskim članom preverili tehnologijo, jih prosite, naj med video klicem vadijo vprašanja za intervju. Vadite sproščeno odgovarjanje na vprašanja in poskrbite, da boste spraševalcu pustili, da konča vprašanje, preden spregovorite. Vadite pozorno poslušanje in jasno govorjenje. Bolj boste vadili, bolj boste samozavestni in suvereni med samim intervjujem.

3. Izberite ustrezno lokacijo oziroma prostor

Precej pred načrtovanim časom razgovora izberite lokacijo za razgovor. Poiščite tiho sobo z minimalnim hrupom v ozadju in brez motenj. Poskrbite za ustrezno osvetlitev (po možnosti naravno) in da v prostoru ni nič, kar bi vas motilo. Poskrbite, da boste imeli mir med intervjujem, da so vaši družinski člani ali drugi sostanovalci o tem obveščeni, tudi hišne ljubljenčke, če je le možno, dajte v drug prostor. Z izbiro ustreznega prostora boste pokazali, da resno mislite na intervju in službo.

4. Zapisujte si

Če imate zraven računalnika zvezek in pisalo, si lahko med intervjujem hitro zapišete pomembne informacije. Z zapisovanjem idej med intervjujem vašemu sogovorniku pokažete angažiranost v razpravi. Delanje zapiskov vam omogoča tudi, da se v nadaljnjem e-poštnem sporočilu ali drugem intervjuju sklicujete na ključne točke iz pogovora.

5. Pripravite življenjepis

Razmislite o tem, da bi natisnili kopijo svojega življenjepisa, da si ga boste ogledali med intervjujem. Če poudarite pomembne datume ali delovne obveznosti, dobite hitro referenco o točkah, o katerih se lahko pogovorite, ko vam sogovornik postavi vprašanje. S tem pridobite tudi vpogled v to, kaj se delodajalcem zdi najpomembnejše v vašem življenjepisu, ko zabeležite področja, ki vas zanimajo.

6. Pripravite svoja vprašanja

Poleg priprave odgovorov na nekatera pogosta vprašanja za intervju, je dobro, da za bodočega delodajalca pripravite tudi nekaj lastnih vprašanj. Vprašajte sogovornika o zahtevah delovnega mesta ali vrednotah podjetja, kakšno vizijo imajo in načrte. Postavljanje vprašanj, ki sogovorniku omogočajo, da deli dodatne informacije o tem, kaj pričakuje od idealnega kandidata, vam lahko pomaga v naslednji fazi razgovora.

7. Začnite zgodaj

Na začetek intervjuja se začnite pripravljati pred dejanskim terminom. Odpiranje spletne platforme nekaj minut pred intervjujem pomeni profesionalno vljudnost in vam daje čas, da odpravite morebitne težave s tehnologijo. Čeprav lahko sogovornik počaka do načrtovanega časa, da začne video klic, lahko s tem, da pokažete, da ste pripravljeni začeti, naredite pozitiven prvi vtis na vodjo zaposlovanja.

8. Nosite profesionalna oblačila

Čeprav spletni intervju morda opravljate od doma, vam lahko nošenje poslovne garderobe pomaga, da se osredotočite in vam vlije samozavest. Nošenje poslovnih oblačil kaže potencialnim delodajalcem vašo karierno usmerjenost. Oblecite se tako, kot da bi intervju potekal v živo, v nekaj, kar še vedno odraža vašo osebnost in okus. Razmislite o nošenju enobarvnih oblačil, saj so lahko kakšni živahni vzorci na manjšem ekranu res moteči. Izogibajte se raznim kapucam ali kapicam.

9. Vadite aktivno poslušanje

Če želite okrepiti svojo interakcijo s sogovorniki, uporabite tehnike aktivnega poslušanja, da pokažete svojo angažiranost med intervjujem. Med pogovorom razmislite o tem, da pokažete, da razumete, tako da navedete "da" ali "razumem" s pritrdilnim kimanjem ali besedo. Aktivno poslušanje vključuje tudi jasni povzetek tega, kar ste slišali, na kar se odzovete s premišljenimi odgovori.

10. Osredotočite se na sogovornika

Med intervjujem naj bo vaša pozornost osredotočena na sogovornika, tako da gledate v spletno kamero namesto v svoj video odsev. Če pogledate stran, da bi naredili zapisek ali pogledali svoj življenjepis, vrnite svojo pozornost v kamero, takoj ko ste pripravljeni, ne glejte okrog ali skozi okno. To omogoča anketarju, da vidi vaš obraz, kot bi ga videl med osebnim razgovorom.

11. Razmislite o svojem virtualnem ozadju

Morda boste želeli uporabiti digitalno ozadje, da se izognete razkritju podrobnosti o svoji okolici in da se sogovornik lažje osredotoči na vas. Če uporabljate virtualno ozadje, poskusite izbrati nekaj nevtralnega, kar še vedno kaže profesionalnost. 

12. Uporabljajte učinkovito razsvetljavo

Razsvetljava, ki omogoča sogovorniku, da jasno vidi vaš obraz, je pomemben dejavnik med samim intervjujem. Če je le možno, si zagotovite naravno osvetlitev. Umetna svetloba od zgoraj lahko povzroči moteče sence ali odtenke, medtem ko lahko naravna svetloba najbolje poudari vaše obrazne poteze.

13. Razmislite o nošenju brezžičnih slušalk

Če si v uho vtaknete majhne ušesne slušalke, lahko jasneje slišite sogovornike. Te naprave zagotavljajo tudi manj zajetno ojačitev zvoka kot običajne naglavnih slušalk, ki so lahko tudi moteče za sogovornika. Vadite govorjenje s slušalkami, da uravnotežite glasnost.

14. Poskrbite za otroke in hišne ljubljenčke

Tudi če video intervju poteka od doma, je dobro, da načrtujete varstvo otrok ali hišnih ljubljenčkov, da zmanjšate motnje med klicem. Za varstvo se dogovorite vsaj eno uro prej, da se uredite, umirite in osredotočite na intervju. 

15. Sporočilo po opravljenem intervjuju

Po spletnem intervjuju pošljite e-poštno sporočilo svojemu sogovorniku in se mu zahvalite, da si je vzel čas za srečanje z vami. Omenite, kaj vas pri priložnosti najbolj navdušuje, z nekaj podrobnostmi o tem, kaj ste izvedeli med klicem. Če vas je sogovornik prosil, da vključite dodatne dokumente, priporočila ali več informacij o vašem poklicnem ozadju, hitro pripravite svoj odgovor po koncu razgovora in vključite zahvalo.

  • Ključne besede: