Osem nasvetov za dober prvi vtis na zaposlitvenem intervjuju

Kariera , kadrovsko podjetje

13. junij 2022
Osem nasvetov za dober prvi vtis na zaposlitvenem intervjuju

Ko se pripravljate na zaposlitveni intervju, verjetno razmišljanje o dobrem prvem vtisu ne bo prioriteta.

Osredotočili se boste na težja vprašanja, s katerimi se boste soočili, temeljite odgovore, ki jih boste podali, in zanimive, a rahlo duhovite anekdote iz svoje kariere, ki jih boste delili s sogovornikom. To so glavne teme večji del intervjuja, ki vam bodo (upajmo) hitro omogočile želeno zaposlitev.

Toda preden boste sploh dobili priložnost, da se razvije pogovor, bodo oči sogovornika ali sogovornikov, uprte v vas, in vas ocenjevale, ali ste primerni za njihovo podjetje oziroma organizacijo in seveda razpisano delovno mesto. Že trenutek, ko stopite skozi vrata, je zelo pomemben: narediti morate zvezdniški prvi vtis.

Preden se odpravite na naslednji zaposlitveni intervju, si preberite teh osem nasvetov, s katerimi boste poskrbeli, da se predstavite v pravi luči in se pripravite na najuspešnejši možni intervju.

1. Pojavite se pravočasno

Že velikokrat povedano: »Če pridete pred dogovorjeno uro, ste pravočasni; če pridete točno ob dogovorjeni uri, zamujate." Točnost bi morala biti glavna skrb – še posebej, če vas čaka intervju za vašo sanjsko službo. Toda ne glede na to, kolikokrat ste to že slišali, je vredno še enkrat omeniti: Pridite pravočasno.

Kaj storiti, če zamujate? Pravočasno obvestite osebe, s katerimi ste dogovorjeni za zaposlitveni intervju. To bodo cenili veliko bolj kot slab izgovor, potem ko že čakajo 15 minut.

2. Vaša oblačila

Vaš videz verjetno ne bo ključen za končno odločitev delodajalca, vendar lahko zagotovo vpliva na to, kako vas najprej zaznajo. Ko se pojavite urejeni, v lepih oblačilih, s čistimi čevlji, s knjižico za zapiske, boste videti profesionalni in organizirani.

Če na zaposlitveni intervju pridete oblečeni bolj sproščeno, kot bi šli na pijačo s prijatelji ali na plažo in poleg tega, v roki vrtite ključe od avta, dežnik ali torbico, verjetno ne boste ravno izžarevali občutka za profesionalnost in strokovnost.

3. S seboj prinesite samo najnujnejše

Morda boste za večjo zbranost potrebovali nekaj požirkov kofeina pred samim intervjujem, vendar ne nosite lončka s kavo, ki ste jo kupili na poti, v pisarno, da popijete še tistih zadnjih nekaj požirkov. Seveda se to komu ne zdi tako pomembno (kdo pa ne pije kave na delovnem mestu?) – vendar verjetno ne želite, da bi bila vaša prva interakcija s potencialnim delodajalcem (ali tajnikom/tajnico) karkoli v smislu: "Khm, kje imate koš za smeti?"

Enako velja za druge nebistvene stvari, na primer bombon v ustih, ali žvečilni gumi, ki ste ga pozabili izpljuniti. Morda se to ne zdi ravno kot smrtni greh, vendar vas to ne bo postavilo v najbolj ugodno luč.

4. Bodite prijazni do osebe, ki vas v podjetju sprejme

Oseba na recepciji morda ni vodja zaposlovanja, vendar to ne pomeni, da njegov ali njen vtis o vas ni pomemben. Pravzaprav nekatera podjetja izrecno prosijo svoje zaposlene na recepciji, naj poročajo o vedenju intervjuvancev, ki pridejo skozi vrata. In to verjetno igra vlogo pri končni odločitvi o zaposlitvi – zato je pomembno, da se do te osebe vedete tako, kot se boste do svojega sogovornika.

5. Pospravite telefon

V dobi pametnih telefonov, ki so nam na voljo vsak trenutek in jih imamo v rokah, medtem ko čakamo v vrsti v trgovini, med reklamnim blokom tekom TV programa, je precej težko telefon odmisliti, ko čakamo na zaposlitveni intervju. 

Ko čakate na intervju, telefon uporabite le toliko, da ugasnete zvonjenje in druge zvoke, ki bi vas lahko zmotili med pogovorom. Namesto tega si vzemite čas, da ponovno preletite svoj življenjepis in premislite, kaj želite sporočiti med intervjujem. Potem ko se pojavi vaš sogovornik, vas ne bo presenetil ravno v trenutku, ko boste zapirali neko zabavno aplikacijo na telefonu ali igrali igrico in čakal, da telefon izklopite in pospravite v žep ali torbico.

6. Naj bo vse urejeno in hitro dostopno

Če boste morali prebrskati žepe ali torbico mimo ovitkov od čokoladic, polnilnikov za telefone in starih računov samo zato, da boste našli kemični svinčnik ali vizitko, boste videti nekoliko neorganizirani. Kemični svinčnik naj bo seveda uporaben, ne polomljen ali pokvarjen.

7. Naredite prvi korak

Ko ste gost v pisarni potencialnega delodajalca, verjetno pričakujete, da bo naredil prvi korak, ko gre za predstavitev. In čeprav je to pravzaprav lahko res, se ne bojte prvi ponuditi roke v uvodni stisk roke. Že s to malo gesto sporočate, da ste navdušeni nad tem, da ste tam, pripravljeni na pogovor, samozavestni in profesionalni.

8. Poiščite skupno temo

Ko so opravljene prve predstavitve, poskrbite za dober vtis tako, da poiščete skupno temo s sogovornikom. Ni nujno, da je nekaj pomembnega – le nekaj za sproščen uvodni pogovor, da razbijete led. Mogoče je to pogovor o mestu, iz katerega oba prihajata, ista izobrazba, podobna karierna pot ali kratek pogovor o nagradi oziroma priznanju, ki ste ga opazili uokvirjenega na steni.

Ti nasveti vam morda ne bodo zagotovili službe, zagotovo pa vas lahko k tej nekoliko približajo. Ko začnete intervju s pravo energijo, se boste lahko samozavestno spopadli s težjimi vprašanji. In vse to je lahko ključno za pridobitev želene zaposlitve.

  • Ključne besede: