Sodelovanje s kadrovsko agencijo

Kariera , kadrovsko podjetje

11. maj 2022
woman-g44b865e111920

Razmišljate o sodelovanju s kadrovsko agencijo? Sodelovanje s kadrovsko agencijo vam lahko prihrani ogromno časa in denarja.

Kadrovska agencija deluje kot posrednik med delodajalci in delojemalci ter pomaga pri povezovanju primernih kandidatov s podjetji, ki razpisujejo prosta delovna mesta.

Kaj je dobra kadrovska agencija?

Dobra kadrovska agencija ima širok nabor znanj in izkušenj, se hitro odzove na vaše potrebe in želje ter poišče primerne kandidate za vaše podjetje.

Če vaše podjetje potrebuje dodatno delovno silo, vam delo s kadrovsko agencijo omogoča tudi druge prednosti, vključno s prilagodljivostjo in zmanjšanimi možnimi pravnimi tveganji.

Iskanje kvalificiranih kadrov je izziv za mnoga podjetja. Pregledovanje življenjepisov, intervjuji s kandidati, pogajanja o plačah, vse to terja ogromno časa, ki pa ga lastniku podjetja vedno primanjkuje in razmislek o sodelovanju s kadrovsko agencijo je več kot smiseln. 

Kaj je kadrovska agencija in kako deluje?

Kadrovska agencija zaposluje kader za podjetja, ki želijo zapolniti določena delovna mesta. 

Ko se odločite za delo s kadrovsko agencijo, je postopek običajno naslednji:

  • Kot delodajalec se obrnete na kadrovsko agencijo, ki je specializirana za vašo panogo.
  • Navedete informacije, kot so delovne obveznosti, število zaposlenih, ki jih potrebujete, časovni razpored za najem novih delavcev in koliko ste namenili za plače.
  • Agencija izdela opis delovnega mesta in ga objavi za vaše podjetje, vendar brez omembe naziva podjetja. Lahko se obrne tudi na potencialne kandidate posamično, če ima v svoji bazi kandidate, ki so primerni za razpisano delovno mesto.
  • Po prijavi kandidata na razpisano delovno mesto, kadrovska agencija preveri kandidate. Preden načrtuje in izvede intervjuje, pregleda njihove izkušnje in kvalifikacije, nato izbere najbolj primerne posameznike, ki jih predstavijo odgovornemu za zaposlovanje v vašem podjetju.

Prvi intervju s kandidati opravi kadrovska agencija, končno odločitev sprejme delodajalec. Vodja kadrovske službe v podjetju ali lastnik podjetja bo opravil razgovor z izbranimi kandidati, ki jih predlaga kadrovska agencija, preden bo sprejel končno odločitev o zaposlovanju. Tako sodelovanje prihrani vam in kadrovski službi ure in ure, ki bi jih porabili za celoten postopek.

Za dokumentacijo poskrbi agencija. Večina agencij obravnava vso dokumentacijo, povezano z novimi zaposlitvami, kot so pogodbe in druge obveznosti pri izplačevanju plač.

Kadrovska agencija je posrednik, ki odpravi večji del dolgotrajnega postopka zaposlovanja, tako, da lahko lastniki podjetij svojo energijo usmerijo drugam.

Kaj so ključne prednosti sodelovanja s kadrovsko agencijo?

  • Hitro zaposlovanje. Trg dela se je v zadnjih letih precej spremenil, proces zaposlovanja pa je daljši in težji kot v preteklih letih.
  • Prihranek časa in denarja. Dober kader je vse težje najti, lastnikom večjih podjetij pa je pregledovanje vseh življenjepisov in opravljanje intervjujev zelo zamudno.  Obrnite se na zaupanja vrednega kadrovskega partnerja, saj tako lahko prihranite veliko časa in denarja. 
  • Ustrezno kvalificiranje in razvrščanje kandidatov. Kadrovsko podjetje lahko predhodno pregleda in kvalificira kandidate, da zagotovi, da vodja vedno opravi razgovore s kandidati, ki so primerni za to vlogo.
  • Zmanjšano tveganje. Zaposlovanje vključuje veliko pravnih obveznosti, kot so kritje davkov, prispevkov, razna zavarovanja in upoštevanje delovne zakonodaje. Če sodelujete s kadrovsko agencijo, le ta za vas prevzame veliko teh obveznosti.

Kakšne so pogoste napačne predstave o kadrovskih agencijah?

Ena izmed najbolj razširjenih napačnih predstav o sodelovanju s kadrovsko agencijo je, da je tako sodelovanje predrago. Vprašanje, ki se najpogosteje poraja, je, zakaj bi plačevali dodatne stroške zaposlovanja, če bi vse to lahko postorili sami? Na prvi pogled se res zdi, da bi tako prihranili denar in da je tako sodelovanje povsem brez potrebe, dolgoročno pa vam sodelovanje s kadrovsko agencijo prihrani precej denarja in časa. Rek čas je denar poznamo vsi.

Čas za iskanje primernih kandidatov je pomemben dejavnik, ko gre za to, koliko lahko podjetje stane odprto delovno mesto. Dlje, ko je delovno mesto nezasedeno, višji so stroški zaradi izgube produktivnosti in preusmerjanja virov. Delo s kadrovsko agencijo lahko pomaga skrajšati čas iskanja primernih kandidatov in pomaga zmanjšati izgubo zaradi neproduktivnosti.

Drugi pogosti mit o kadrovskih podjetjih vključuje kakovost njihovih zaposlenih. Nekatera podjetja morda verjamejo, da so delavci, ki prihajajo preko kadrovskih agencij, tam samo zato, ker jih nikjer drugje ne bi mogli zaposliti. No, vsekakor ni tako. Kadrovska agencija skrbno izbere kandidate, preveri njihovo preteklost, kompetence, priporočila in osebnostne lastnosti. Zaposleni v kadrovski agenciji se s tem ukvarjajo vsak dan, zelo dobro znajo prebrati in oceniti ljudi, jih intervjuvati na način, da dobijo čim več informacij, jih pravilno usmeriti ter motivirati za delo.

Ko se odločite za sodelovanje s kadrovsko agencijo, bodite jasni glede svojih potreb.

Dobra kadrovska agencija želi najti najboljše kandidate za vašo organizacijo in tega ne bo zmogla, če ne boste jasno in temeljito komunicirali o svojem podjetju, svojih izzivih, željah in potrebah pri iskanju zaposlenih, ki jih potrebujete. Poleg razprave o osnovnih odgovornostih in zahtevanih veščinah za delo navedite morebitne poslovne politike (kodeks oblačenja, delovni čas, odmori itd.), da boste predstavniku kadrovske agencije dali predstavo o korporativni kulturi in o tem, kakšen strokovnjak bi lahko delal pri vas.

  • Ključne besede: